TurboKrecik.pl - Twój ADSL podkręcony na Maksa!
Wrzesień 08, 2010, 03:14:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!
Aktualności: Pamiętaj, że w dalszym ciągu prowadzimy prace mające na celu dostosowanie skryptów do potrzeb strony http://turbokrecik.pl. Za utrudnienia przepraszamy. Ekipa TurboKrecika

Strona główna   Forum   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
* * *

User

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 08, 2010, 03:14:58

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Microsoft przekonuje piratów - wystarczy chęć i dobra wola  (Przeczytany 592 razy)
Adamo8
Prawa ręka TK ;p
Administrator
Master

Pomógł +14/-1

Łącze: Neostrada TP
Prędkość: 2Mb
Modem/router: Thomson SpeedTouch 330

www.kaba-kiwi.xt.pl

« : Styczeń 15, 2010, 18:59:46 »

Po skandaliczno-sensacyjnej akcji Oni-Nielegalni polski oddział Microsoft wytoczył kolejne, ciężkie działa w walce z piractwem - tym razem pod hasłem Nie przerabiam, Nie kradnę. Głównym zadaniem kampanii jest zwrócenie uwagi na fakt, że przerabianie konsol Xbox 360 jest w naszym kraju nielegalne.

Korzystając z okazji Microsoft przekazuje użytkownikom cenne wskazówki - między innymi, że można przecież zaopatrzyć się w gry taniej, niż po cenach obowiązujących w popularnych sklepach detalicznych. Prawdopodobnie chodzi o takie sklepy, jak - nomen omen - jeden z patronów akcji. W sekcji FAQ na stwierdzenie "Gry są drogie. Nie stać mnie na oryginały" Microsoft podpowiada prostą receptę - "Wystarczy chęć i dobra wola". W witrynie znajdziemy także mnóstwo innych, równie cennych obserwacji i pocieszeń - przykładowo, to nieprawda że źródłem piractwa są zbyt wysokie ceny, bo według BSA poziom piractwa nie zależy od zamożności ekonomicznej kraju. Poza tym, nie ma co narzekać, bo ponoć w Polsce gry są tańsze, niż w Europie. Z kolei jedna z najciekawszych rzeczy, jaką wyczytać można między wierszami, to uzasadnienie braku dostępności usługi Xbox Live w Polsce niczym innym, jak... właśnie dużą skalą piractwa. I właśnie dlatego, jak przekonuje Microsoft, korzystanie z pirackiego oprogramowania to okradanie nie tylko twórców, ale i innych legalnych graczy.

Interesujące jest również wykonanie witryn wspomnianych akcji - Microsoft nie występuje w nich wprost, prawdopodobnie by nie kojarzyć się z ich negatywnym i miejscami straszącym przekazem. Związki są jednak oczywiste, nawet mimo ubrania tych serwisów w konkurencyjne technologie, takie jak YouTube, Flash czy otwarta Joomla. Twórcy kampanii wykorzystali również mechanizmy społecznościowe zachęcając do aktywności i poparcia akcji w największym serwisie społecznościowym. Szkoda tylko, że nie tym polskim na N, gdzie większość z użytkowników Xboxa ma już zapewne konta, a tym niepolskim na F, gdzie wyrazić swoje zdanie na temat inicjatywy będzie już trudniej, bo mniej po drodze. Bez względu jednak na wykonanie - akcjom legalizacyjnym zawsze kibicujemy.

http://www.dobreprogramy.pl/

Pracowałem w zakładach mięsnych. Po tym, co widziałem, zostałem wegeterianinem.
Pracowałem w mleczarni. Po tym, co widziałem, przestałem jeść nabiał.
I dlatego w gorzelni się nie zatrudnię.
« : Styczeń 15, 2010, 18:59:46 »

Adamo8
Prawa ręka TK ;p
Administrator
Master

Pomógł +14/-1

Łącze: Neostrada TP
Prędkość: 2Mb
Modem/router: Thomson SpeedTouch 330

www.kaba-kiwi.xt.pl

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2010, 17:01:24 »

I już mamy odpowiedź społeczności graczy:

Nie sprzedaję wybrakowanego produktu - nie kradnę

Kilka dni temu informowaliśmy o akcji Nie przerabiam, nie kradnę, którą zorganizował polski oddział firmy Microsoft. Okazało się, że reakcja społeczności nastąpiła szybciej niż mogli się tego spodziewać organizatorzy. Zapewne jednak nie taki przyświecał im cel...

Przypomnijmy, że akcja "Nie przerabiam, nie kradnę" adresowana do tych, którzy przerabiają konsole Xbox 360 trafiła również na dość podatny grunt osób, które kupiły konsolę i jej nie przerobiły, a mimo to są niezadowolone z obecnego stanu usług związanych z konsolą Xbox 360 w naszym kraju. Na odpowiedź graczy nie trzeba było długo czekać - zaraz zrodziła się kontrakcja Nie sprzedaję wybrakowanego produktu - nie kradnę. Jak na swojej stronie tłumaczą jej inicjatorzy, (...) poczuliśmy się dotknięci insynuacją, iż brak polskiej wersji usługi Xbox LIVE wynika z faktu, iż Polacy korzystają z nielegalnego oprogramowania na tę konsolę. Nie zgadzamy się z sugestiami, iż cała wina za brak tej ważnej dla konsoli Xbox 360 usługi w naszym kraju leży po stronie graczy. Uważamy, że po kilku latach oczekiwań na wprowadzenie Xbox LIVE w Polsce (...) w końcu czara goryczy się przelała (...). Autorzy akcji jednocześnie zapewnili, że ich celem nie jest propagowanie piractwa, a jedynie uruchomienie usługi dostępnej w wielu krajach Europy.

Organizatorzy akcji przygotowali również... konkurs, który adresowany jest do polskiego odziału firmy Microsoft: Postanowiliśmy zorganizować konkurs dla firmy Microsoft Polska. Do wygrania rzecz może nie materialna, ale wymierna - zadowolenie i radość tysięcy klientów. Przegrana zaś, to rzesza niezadowolonych klientów, odpływająca do konkurencji, czy to już teraz, czy w następnej generacji konsol. (...) Nie trzeba nawet wysyłać zgłoszenia! Wystarczy oficjalny komunikat prasowy, informujący o pełnej dostępności usługi Xbox Live w Polsce. Podobnie jak w przypadku akcji Microsoftu, również osoby, które popierają Kontrakcję mogą jednoczyć siły na jednym z portali społecznościowych.

Jeśli hasłem akcji Microsoftu jest "Wystarczy chęć i dobra wola", to należy zadać sobie pytanie - czy chęć i dobra wola pojawi się również po stronie Microsoftu?

http://www.dobreprogramy.pl/

Pracowałem w zakładach mięsnych. Po tym, co widziałem, zostałem wegeterianinem.
Pracowałem w mleczarni. Po tym, co widziałem, przestałem jeść nabiał.
I dlatego w gorzelni się nie zatrudnię.
Kaworu
Ekipa TurboKrecika
Master

Pomógł +27/-0

Łącze: inne
Prędkość: 12Mb
Modem/router: router

Maruda i Neo Spec :)

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2010, 00:58:54 »

taaa ceny gier w polsce sa nizsze niz w europie to moze i fakt, ale stosunek zarobkow do cen owych gier nie jest juz tak proporcjonalny, chec i dobra wola jesli kogos nie stac na gry tak ? bzdura, zawsze twierdzilem ze MS to banda dzieci z mania wiekosci i chyba dalej tak pozostanie

"Wypić jeszcze jedno piwo, czy nie? Brzuch mówi tak, głowa nie. Głowa jest mądrzejszą od brzucha. Mądrzejszy zawsze ustępuje." - Adamo8

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Na forum

Stats

użytkowników
  • Użytkowników w sumie: 4823
  • Najnowszy: sdsdfdg
Statystyki
  • Wiadomości w sumie: 13563
  • Wątków w sumie: 2610
  • Dziś online: 14
  • Najwięcej online: 496
  • (Listopad 14, 2008, 16:48:44 )
Użytkownicy online
Użytkowników: 0
Gości: 14
W sumie: 14
(C) 2009 by Ekipa TurboKrecika. Strona prywatna. Wszelkie prawa zastrzeżone.
TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.134 sekund z 40 zapytaniami.